Sep 16, 2012

Freshie UMS: Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Wehehehe.
It's been a while since my last entry.
(Tiap kali hapdet belog je mesti ada ayat ni.)
-______-

Harta benda setakat termampu.

Tapi memang betei pun.
Lama jugak dah tak buat entry baru.
Sibuk dengan urusan medical checkup, surat2 rasmi, cop sana sini,
bank itu ini, pendaftaran,
then taklimat, minggu suai mesra, blablabla.
Kalau cerita ni pun bukan ada yang paham.
Terima kasih tak terhingga utk family, dan
Encik Zakir yang selalu teman buat semua benda kejadah ni.
Hehehe.
Alhamdulillah, 2 minggu dah berlalu since sampai 
kat negeri di bawah bayu ni.
Dan alhamdulillah jugak, penerimaan warga UMS setakat ni 
semua baik baik belaka. :)

Sebaik sampai hari sabtu yang lepas,
aku pun macam blur lagi.
Tak sangka, dapat sampai sini.
Kalai dan sorang kawan fb, Muni menginap kat kolej lain.
So, aku sorang jela time tu.
Langsung tak kenal sesapa.
Aku cuma kenal senior Chin Chee Keong, tu pun setakat dalam fb.
Dia pun bukan kenal aku. -.-


Sampai kawasan kolej kediaman dalam pukul 10,
check in bilik semua.
Kampung E nama kolej tu, habih tak glamour la.
(Pendapat time tu woi, bukan sekarang.)
Hhehehe.
Masuk bilik, ada 2 katil double decker.
Salah satunya bahagian bawah dah dirembat oleh Cik Ramona.
:p
So lelaju la pasang sarung tilam, nak katil bawah kan.
Time tu Mona ni pun xda lagi.
Tengah malam baru dia balik dari taklimat.
Nak tidur tu baru aku perasan, pillow are not provided.
T^T
Nasib baik time tu bawak bantal comel yang beli
sesama Encik Zakir dulu.
Dapat la jugak dijadikan alas kepala. :)

Esoknya berpakat dengan Kalai, keluar 1Borneo
semata mata nak cari bantal.
Pusing punya pusing, jumpak jugak.
Pengalaman pertama. :)

Hari ahad tu jugak, terima lagi 2 roomates.
Tan dan Federlin.
Memang kat UMS ni, student dicampurkan
dalam 1 bilik, berlainan bangsa.
Mula mula rasa awkward jugak, tapi lepas berapa hari,
cool sedja bha. :)
Kalau aku dengan Mona solat, depa pun tak bising bising.
Alhamdulillah, bilik aku semuanya freshie.
Bilik kawan lain ada jugak senior.
Hari hari seterusnya penuh dengan taklimat etc.
Freshie UMS: Part 2 :)

Aug 27, 2012

August

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wahai suku sakat yang membaca. :)
It's August 27th, masa pantas berlalu.
Ramadan pun dah berakhir.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maafkan atas keterlewatan menghapdet blog.
Wehuhuhu.. T^T

Banyak dapat duit raya?
Beraya kat mana?
Banyak kuih raya?
Family semua sihat?
(Bajet serupa kad raya.)

:3 Sesungguhnya August pun akan berakhir tak lama lagi,
bermaksud tamatlah cuti panjang aku kat rumah.
Birthday pun dah berlalu pada 6 August yang lepas,
Alhamdulillah, ada yang wish tu sampai buat aku sengih sorang sorang
ehehehe~ :D


Adik aku yang wish dari Pahang. :)

Birthday tahun ni, alhamdulillah, jatuh pada hari nuzul quran.
Tak sambut pun, yang penting tahun ni dapat berbuka penuh dengan family
sepanjang bulan ramadan. :)

Raya pun, alhamdulillah. Semua berjalan dengan lancar.
Dapat jumpa saudara yang dekat, yang jauhh.
And walaupun umur dah 20 tahun, dapat jugak duit raya,
(paling banyak pulak tu...)
mungkin sebab nak sambung study kot..

Malam tadi Anis dah balik Pahang.
Aku tengok mak macam nangis je time salam dengan dia.
Tapi mak sorok sorok jela, aku pulak jadi sebak.
Sekarang tinggal aku, mak, abah dengan Acap jela yang tinggal.
Start minggu depan, cuma tinggal bertiga.
Aku macam taknak pergi je bila pikir nanti mak aku sorang sorang kat rumah.
Nasib baik Najib dengan Yus selalu datang rumah.

Anis ni pun, entah bila pulak baru dapat jumpa dia lagi.
Mungkin raya tahun depan kot since cuti tak sama.
Dia pun dah nak exam PMR tahun ni.
Insyaallah dia akan jadi salah sorang pelajar cemerlang MRSM TAR.

:) got to go..jumpa lagi dalam entry akan datang..
till then, assalamualaikum..


Aug 9, 2012

:: Dia Tidak Pernah Memarahiku ::


Sebuah kisah yang menarik untuk dikongsi. :)

(Gambar hiasan-digital-photography-school.com )


Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap hari akan berkata setiap orang yang mendekatinya, “Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad! Dia itu orang gila, dia pembohong, tukang sihir! Apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya.”

Tidak kira siapa yang datang kepadanya, pengemis Yahudi itu pasti akan menghasut mereka supaya membenci Nabi Muhammad, Rasulullah s.a.w. Bermacam-macam kata-kata kesat dilemparkan walaupun pengemis tersebut langsung tidak mengenali baginda.

Sikap dan kata-kata buruk yang dilemparkan oleh pengemis Yahudi itu sampai ke pengetahuan Rasulullah s.a.w. Namun demikian, Rasulullah tidak mengendahkannya. Sebaliknya, setiap pagi Rasulullah mendatangi si pengemis itu dengan membawakan makanan. Tanpa berucap sepatah kata pun baginda menyuap makanan yang dibawanya ke mulut pengemis.

Si pengamis Yahudi yang buta kedua-dua matanya itu mengunyah makanan tersebut. Habis makan, dia mengucapkan terima kasih tanpa mengetahui  orang yang berbuat kebaikan kepadanya tadi adalah Rasulullah s.a.w.

Baginda melakukan hal ini setiap hari  sampailah beliau wafat. Sepanjang baktinya itu tidak pernah sekalipun baginda memperkenalkan dirinya.

Setelah wafatnya Rasulullah s.a.w, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Dia menunggu-nunggu di manakah perginya lelaki yang suka memberikan makanan dan melayannya bagai saudara sendiri. Tapi penantian pengemis Yahudi sia-sia saja kerana lelaki budiman yang ditunggunya itu telah pun wafat.

Suatu hari sahabat baik Rasulullah s.a.w yakni Sayidina Abu Baka r.a. berkunjung ke rumah anaknya, Sayiditina Aisyah r.a. yang merupakan isteri Rasulullah s.a.w. Abu Bakar bertanya kepada Aisyah, “Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?”

Aisyah menjawab, “Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu perkara.”

“Apakah itu?” tanya Abu Bakar.

“Setiap pagi Rasulullah akan pergi ke hujung pasar dan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana, kemudian menyuapkan ke mulutnya,” kata Aisyah.

Keesokan harinya Abu Bakar pergi ke hujung pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar mendekati pengemis tersebut dan memberikan makanan kepadanya. Ketika Abu Bakar mula menyuapkan makanan tersebut, si pengemis Yahudi yang buta itu tiba-tiba marah dam mengherdik, “Siapakah kamu?”

Abu Bakar menjawab, “Aku orang yang biasa menyuapkan makanan untukmu pada setiap pagi.”

“Bukan! Engkau jangan membohongiku!” bantah si pengemis buta.

Abu Bakar terkejut, lantas bertanya, “Kenapa engkau berkata begitu?”

Jawab pengemis, “Sebab apabila dia datang kepadaku, tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapkan makanan ke mulutku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu barulah dia berikan padaku.”

Abu Bakar tidak dapat menahan air matanya. Beliau menangis dan terpaksa mengaku siapa dirinya yang sebenar. “Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang daripada sahabatnya kerana orang yang mulia itu telah tiada. Dia adalah Muhammad Rasulullah s.a.w.”

     “Muhammad?” soal pengemis buta, terperanjat dengan apa yang baru didengarnya tadi. “Maksud kamu, orang yang selalu menuapkan makanan ke mulutku  pada setiap pagi adalah Muhammad?” sambung pengemis.

     “Ya… Muhammad,” jawab Abu Bakar.

Seketika itu juga pengemis Yahudi itu menangis mendengar penjelasan Abu Bakar.

     “Selama ini aku selalu menghina dan memfitnahnya, dia tidak pernah memarahiku sedikitpun. Dia tetap juga mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi. Dia begitu mulia…” kata pengemis Yahudi sambil mengesat air matanya yang jatuh ke pipi.

Pengemis Yahudi buta itu bersyahadat di hadapan Abu Bakar pada saat itu juga. Mulai saat itu dia menjadi seorang muslim. 


Copied ; Mastika Dec 2006.


p/s : kalaulah kita mampu sesabar itu.. :')

Aug 1, 2012

Sweet Lily

I know a girl.
She's cute, not petite.
Not too tall, nor too short.
Heard her name, i'm imaging a white lily in mind.
A beautiful lily.
Blossom lily.
Her bright smiles whenever i look at her,
made my day. :)
Made me comfy.

We know each other less than a year,
maybe 6 month or less,
bahasakan diri hang dan aku,
yet, still sweet. :)

Talked about guys we like,
and sometimes crush yang dicipta suka suka.
Usually about her engineer 'hubby'
or my 'secret admirers' (kata lily) 
LOL
There's no such admirers pun,
tapi my sweet lily ni pandai cipta cerita.
And sebaik mula merapu,
pasti melarat hari ke hari.

I missed her.
Rindu nak usik usik,
bergelak ketawa dengan dia.
Nanti i'm going to be in Sabah 
and she's in Kelantan.
Harap masih ada peluang untuk luang masa sesama,
like we used to.

Rindu awak Cik Khalili Abd Manan. :)
Don't ever forget me !
INI SATU AMARAN !



Jul 31, 2012

STPM~ Junior VS Senior



Assalamualaikum...
Tangan semakin menggatal nak berblogging entah kenapa.
Yang pastinya bulan ni aku free jela sampai sept 1st. T^T
Jadi kesempatan yang ada ni aku harap dapat tebus kemalasan mengupdate blog sebelum ni, dan sebelum aku kembali busy.
Tadi pagi sempat juga melawat sekolah, konon nak lepas rindu la. Lagipun cikgu jugak mintak datang buat surat bagai. Dah alang alang tu, terus tembak pejabat dan laju laju ambil sijil STPM. -.-
Cerita tentang STPM, adik adik aku *junior 2012* sangat bertuah sebab tingkatan enam dah start guna sistem universiti. Tada guna betul.
Jelly much la sebab adik adik ni tak rasa susahnyaa zaman kakak abang dia ni.
Sekarang tingkatan enam dah guna sistem semester yang mana kami harapkan berlaku kat batch kami dulu. Tsktskk.
Tadi sempat sembang dengan junior tu, dia ambik sejarah jugak.
Yang aku rasa macam nak makan makan dia bila dia bagitau cuma belajar dan jawab 4 paper setiap semester. Puiihhh..
Geramnyaaaa. Dengki lahaii adik adikku..
T^T

Tak dapat laa diaorang merasa betapa packnyaa otak yang disumbat sengan semua syllabus tingkatan enam apatah lagi kombinasi Sejarah Malaysia, Sejarah Asia, Tamadun Dunia dan Tamadun Islam yang kami rasakan, di compressed pulak dalam masa 3 jam untuk hasilkan cuma 
"4 ESSAY"!!.
Ya Allah. 
Bukan kerja mudah melainkan dengan usaha yang extremely gigih la.
Dan aku tak buat pun.
Dan junior junior 2012 ni pulak cuma belajar sem1 dengan pembelajaran tahun awal, sem2 dengan yang selebihnya, while sem3 cuma buat kerja kursus.
You guysssssss lucky gilaaaaaa!!!

Walaupun begitu........

Aku masih ingat lagi kata kata cikgu, STPM ni antara peperiksaan yang sukar didunia.
Memang sukar la kalau dah semua sekali di blend dalam otak, sampai masa perah.
Dan akhirnya yang keluar cuma *kosongg kosonggg*
Cikgu juga kata, langkah kau kat tingkatan enam ni, bukan bermaksud kau gagal bersing dengan kawan kawan kau yang ke matriks, poli, etc. 
Sebenarnya ini jalan keluar kau untuk jadi lebih baik daripada mereka.
"Berada di tingkatan enam umpama sebelah kaki kamu berada di universiti."
Itu ayat yang sering diulang ulang oleh cikgu sampai students pun rasa bosan.
Tapi ada benarnya jugak.
Alhamdulillah, ramai kawan kawan yang dapat sambung degree,
including me. :)

So guys, andai kata kau berada di tingkatan enam sekarang, jangan pernah anggap diri kau tersisih dari kawan kawan lain yang ambil asasi, diploma. La tahzan.
Sesungguhnya itulah jalan yang ditunjukkan oleh Allah SWT.
Kau sebenarnya bertuah, dan hanya kau yang mampu nilai semua itu. 
Sama ada kau lepasan STPM atau sedang belajar, tak ada bezanya.
Teruskan belajar!

See You Di IPT. ;)

Jul 30, 2012

WAB Store ( ORIGINAL BRANDED )

Hello, assalamualaikum.
This is my second post dalam tahun 2012.
Sadis kan sebab dah hampir hujung tahun dah pun. -.-

Dalam post kali ni, aku nak promote serba sedikit berkenaan WAB STORE ni.
Baru ditubuhkan pada Julai 2012, jadi masih cuba mendapatkan kepercayaan pelanggan.
WAB Store menjual t-shirt lelaki dengan material berkualiti.
Setakat ni hanya terdapat brand PULL & BEAR, NIKE, G-STAR/COTTON ON dan BERSHKA dan limited!!

Apa yang aku dapat katakan, semua t-shirt ni masih dalam lingkungan harga yang murah, SERIOUSLY!
Kalau ada yang tak yakin dengan jenama-jenama yang ada, boleh google atau cari di facebook berkenaan jenama tersebut.
PULL & BEAR contohnya, mungkin ramai yang tak pernah dengar kan?
Cuba search page PULL & BEAR kat facebook.
Aku pun tak biasa dengar jenama ni, tapi aku dah tengok sehelai baju daripada WAB Store ni, memang cantik, dan berpatutan dengan harga.

Bagi yang berminat, boleh LIKE facebook WAB Store dan directly sembang dengan diorang kat SINI.
Tak sombong dan tak makan orang. :D
Sesapa yang berminat dengan model baju atau tuan kedai pun boleh. Haha. 

Okay now, meh jamu mata dengan baju baju yang ada. :)
Bismillahirrahmanirrahim...

Bershka


Price : RM 35
Posting : RM 8 

Hat nihh lawa. ^.^







Nike


Price : RM 40
Posting : RM 8 
Nii pun lawa.. :3






PULL & BEAR


Price : RM 35
Posting : RM 8 












G-Star / Cotton On
Price : RM 35
Posting : RM 8 


Price : RM 30
Posting : RM 8 





Amacam? Nak ke taknak?
Tak rugi beli pun, tambah koleksi baju yang sedia ada.
Girlfriend boyfriend mesti suka. ;)
Silalah like page WAB Store di facebook.

Sekiannnn.......





P/S : LIKEEEEEE taaauuuuuuuu!!!!!!!!!!!!! ;)

Jul 27, 2012

First Post of 2012

Bismillahirrahmanirrahim.
Sekali lagi cuba kembali menaip di ruangan blogger ni, lepas hampir beberapa bulan menjauhkan diri. It's been a while since my last post. Hidup terlalu hectic suatu ketika dulu. Sibuk dengan persekolahan, STPM, kerja, interviews, sehinggalah sekarang, akhirnya dapat jugak peluang rehatkan mental dan fizikal.
Macam yang aku dah nyatakan, aku dah tamat persekolahan tahun lepas, dan itu petanda bahawa aku sudah melangkah ke fasa baharu, iaitu fasa usia 20'an. Hewhewhew. :)
Alhamdulillah, peperiksaan STPM tak terlalu membebankan and aku berjaya dapatkan pointer yang cukup cukup untuk melayakkan aku ke universiti.
Alhamdulillah sekali lagi, dengan rahmat Allah, aku dapat jejakkan kaki ke menara gading dan insha Allah, akan mendaftar pada 1 September di Universiti Malaysia Sabah. :D
Seriously aku takkan lupakan perjalanan aku ke interview UMS di IPSAh Sungai Petani dulu. Bagi aku, memang wajar untuk aku kenangkan susah payah abang aku untuk pastikan aku sampai dengan selamat. Thank you, Yusmalizam Ismail, Najib Ismail.
Lepas panggilan interview tu, aku terima panggilan menduduki ujian MEdSI. Yang buat aku frust kak limah time tu, sebab pusat ujian aku berlainan dengan kawan lain. -.- SMK Dato' Burhanuddin, Taiping kalau tak salah. Lepas ujian MEdSI, dapat pula panggilan temuduga pendidikan di UPSI. Alhamdulillah, dapat lalui dengan tenang. (tapi tak dapat pun akhirnya.) 
Thanks sekali lagi for those yang membantu perjalanan ni, Yusmalizam Ismail dan Pak Yi yang ambik aku pulang dari UPSI, Latifah Hashim yang tumpangkan aku ke UPSI,  dan Hairul Naim yang hantarkan aku masa ujian MEdSI. 
And sebalik semua tu, aku masih bekerja si Seagate Technology, Penang.
Letih iolls ulang alik dari Parit Buntar ke Penang 3-4 hari seminggu.
Dan alhamdulillah juga, hasil dari bekerja, dapat juga merasa hasil titik peluh sendiri aka shopping berbelanja secara berhemat. Wahaha. Mohon jangan percaya. ;)
Dan mulai 25 Julai, aku dah berhenti secara tidak terhormat atau dengan ayat lebih mudah, melarikan diri. ;p Letih melakukan sesuatu tu bila hati kita tak lagi terletak disitu.
(Hati dah terbang ke Kota Kinabalu) Amin aminnn...
Sepanjang khidmat aku kat situ, makin ramai yang aku kenal. Kak Irah yang selalu layan aku dengan baik sejak dari awal,*haha*, Atikah yang akan jadi peneman di UMS, Razzi yang suka buat jelingan ala ala diva ;p, Yani dan Sha, Zaki si bassist Sleepside yang suka tanya bila aku nak berhenti, Balqis the meow meow, Kamarul aka Qamarina yang..........ermm.., Siti Hajar yang asalnya aku tak faham sangat pelat Terengganu dia *baik sgt*, Tasha yang sejak dua menjak tak suka makan, Che Sayang yang lemah lembut *adakala ganas*, Surya, Syafiq, Syafiq, *ada dua*, Taufik, Shahar, Kak Iza, Kak Izan iaitu trainer aku dulu, Kak Ani aka Leader yang ranggi dan suka usik kami, and last but not least, KHALILI aka LILY yang paling aku sayang. Aku kenal dia sejak masuk kerja. Dia layan aku baik gila walaupun kadangkala perangai aku dah sampai tahap perempuan meroyan. :)
Dia sangat baik, dan ingatkan aku pada arwah bestie yang sanggup dengar segala macam yang aku sampaikan walaupun tak berilmiah. 
Weww, actually ramai lagi yang aku kenal tapi ni bukan guestbook mahupun phonebook yang perlukan aku list semua. Wehehe.

Sekian dari post pertama 2012.
Salam ramadan. Spread the love! :)
Winking Line Smiley