Dec 27, 2013

Throwback: Kiulu Camping Trip

Kucing lari-lari
Ruang tamu sayup suram
Sunyi
Semua balik cuti sambut krismas while me
Sendiri kat UCA2 ni dah 5 hari hahah
And terniat nak update blog bila nampak wallpaper laptop.
Camping Malangang, Kiulu.

On 16th or 17th of November mungkin, kami pergi camping ni, 3 hari 2 malam di Kem Malangang Kiulu.
Actually camping ni organized by student pendidikan, kami pulak dipanggil jadi fasilitator.
Pagi tu awal jugak sesiap sebab ada suara halus yang konon konon nak gerak lepas subuh.
Mm mm...sangatt...

And geng fasilitator, dalam 11 orang kalau tak silap, gerak sendiri dengan kereta.
Student lain semua dah gerak dengan bas since once diorang sampai, diorang terus pergi rafting.
So meet up semua depan rumah Zalie kat IP sementara tunggu YM Raja.


Kalau x silap sepatutnya tunggu YM sebab nak gerak sekali and nak sumbat lagi sorang kat kereta YM.
Heheh..tapi lapar punya pasal, 2 kereta ni gerak separuh jalan pergi breakfast kat Tombobon.
Dengan yang takde torchlight gi beli torchlight..aku..beli shieldtox.. :3
And then tunggu punya tunggu YM terus lalu sana, rush pergi kem. Kami pun macam blur kena tinggal..ciss

Sampai kem, semua student lain dah pergi rafting. Group kami lepak, rehat kejap sementara tunggu diorang balik. Dalam sejam then kena gerak pergi masuk hutan, buat hint untuk night trekking.


For god sake these guys are damn cool walaupun awal awal macam kekok nak sembang. Yelah. 3 orang senior. Yang aku tak pernah tegur pulak tu. Kalau pernah pun berapa patah perkataan..jela..kot.. -___-
Time masuk hutan tu memang la best, sampai satu tahap kami sesat *hahahahahh* sebab ada yang yakin haa tak salah jalan then entah sampai mana dah sesatnya.



Geng sesat.

Kesudahan, kami split cari jalan lain and the rest balik tapak camp. Ya Allah, penatnya tuhan jelah tahu bila tiba-tiba tengahari tu hujan so jalan tadi pun tak dapat guna. Lepas makan kat Pekan Tamparuli, balik lagi, masuk hutan lain pulak. Jam dah 5 petang. Maybe dekat pukul 6 sebab dah start gelap. 
Pergi tanda checkpoint, tebas rumput lalang kat jalan tu, then redah air, sawah padi, hutan, jambatan gantung. Yang bawak torch light okay la. Yang tak bawak kekdahnye nak raba kiri kanan.
Keluar dari sana, rehat kejap dalam setengah jam, diorang students aka cikgu-cikgu briefed dulu then kami gerak masuk balik pergi checkpoint masing masing. Checkpoint 1st, Mok kat kampung orang. 2nd Siew Yin dengan Shahrul, kat jalan nak masuk sawah. 3rd Patcey dengan Miza *ehem* kat betul betul depan sawah *seram sbb ada pondok sana* then 4th, Halim dengan Jeng, 5th, Zalie dengan Azhman and aku checkpoint last dengan brader Akie Akito. We suppose to wait dekat satu pondok orang tunggu durian luruh tapi ko paham jelaah amendenye malam malam nak lepak kat pondok tu, karang dari berdua jadi bertiga, berempat..so kami lari lepak atas jambatan gantung, dengan air Sungai Kiulu bapak luas kat bawah, lepak lepak dengar lagu, gossiping. Sesekali dua tiga ekor anjing lalu menyisip kat belakang tanpa sedar. Hahah. Gelabah aku kekdahnye jambatan goyang tetiba dengan takda angin. Rupanya hanjeng je tumpang lalu. Tgk2 dah ada kat belakang. Steady je kau kan.
Sambil sambil bosan tunggu, main walkie talkie, sampaikan ucapan raya la apa laa, lagu laa sampai habis bateri. Ambik. Checkpoint paling last paling ngantuk tunggu kot, yelah, group 1st masuk, dekat sejam baru sampai checkpoint 6. Tak ke gagah kau nak tongkat mata lepas seharian panjat sana sini.
Macam macam kerenah semuanya, sampai habis group, masing masing call, cari group 8. Ingatkan semua dah habis masuk hutan. Sekali satu group ni hilang dari checkpoint 5, while aku dengan Akie langsung tak nampak group tu datang checkpoint 6. Gelabah kejap diorang masuk hutan balik cari. Last last ada jugak tapi biar ah. Malas cerita diorg pi mana. Hahah. *bajet seram*
Malam tu aku expect tidur kat dalam tent tapi rezeki ah dapat guna bilik kat kafe, bukak aircond, pastu ndak ada sudah aku bangun sampai pagi. 


Sungai Kiulu

Second day, kumpul untuk orienteering. Satu group, 2 compass, 1 map. Tapi aku tau masing masing buta peta. Hahah. Yelah, lepas semua jarak2 tapi last kat jambatan semua group bertembung. Kami fasi masing masing ikut satu group. And paling best jugak masa kumpul tu, nak lintas jambatan gantung yang agak agak Wan Maimunah jugak la. Kena lintas 2-3 orang. Macam macam perangai. 

Pat: Nak teman?
Student: No never mind, I want to challenge myself.
Then end up sangkut tengah jambatan, nangis. *grin*

Lepas orienteering, balik lunch, dengan tak mandi, sekali lagi ready untuk aktiviti petang tu. 



Then malam aktiviti amende tah persembahan bagai aku tak ambil port -.- tunjuk muka sekejap then masuk tidur. Sebab malam tu pun dah rasa lain macam and i thought of ada terlanggar something or what sebab rasa seram sejuk and badan berat. Dalam hati duk pikir bukan bukan. Hahahah. Kat peha naik lebam 3-4 tempat besar besar. Padahal malam tu macam best. Bonding. Lepak sembang sembang, aku tidur. Hahah.
Esok pagi terpaksa balik awal 2 kereta sebab ada lab lagi tengahari. Join flying fox sedas terus jalan.











Sebelum night trekking




Right sebelum balik


Special thanks ribu riban kat Zalie sebab ajak join ni and seriously best since time tu tgh stress dengan macam macam hal. Thanks semua yang ada, YM Raja, Dr Anuar Din, and peserta time tu (walaupun annoyed dengan 2-3 orang) hahah. Rindu sebenarnya nii. Tskk. Okbai.

Dec 24, 2013

Terima Kasih


Berat, aku lihat dia
Menjauh
Pergi dari aku
Hilang deria
Menitis air mata.

Tapi
Allah gantikan aku
Teman baru
Makhluk berbulu
Tidur diriba
Pendamping.

Terima Kasih Tuhan.



Malamnya
Aku senyum
Buang ego
Aku cari dia
Dan dia
Terima.

Sekali lagi,

Terima kasih, Tuhan.

Izzany
Draft 17 Disember 2013

Semester terakhir

Lari sedikit dari realiti hari ni.
Cerita masa lalu -- throwback la kiranya. :)

Sepanjang semester 3
Pahit getir hidup, dan pengorbanan -- sila abaikan
Pelbagai perkara jadi, terlalu banyak memori

Kundasang short trip, Kiulu camping trip, event organization,
Kursus senamrobik, sehinggalah Keningau escape.

Sampaikan demam, naik lebam, bengkak, macam macam.
Dari hutan ke sawah padi, tasik, jalan malam.

And yang pastinya, aku sempat balik semenanjung untuk seminggu
masa mid-sem break.

Dan rumah ni, terlalu banyak peristiwa.
Terlalu banyak.


Keliru

"Maaf. Bukan kerana seseorang perlukan pengampunan, tapi kerana kita, perlu ketenangan."

H.H.

Terdiam, termangu sendiri
Sambil renung pada dinding, sticky notes hijau 
Ada nama dia

Buat aku terfikir, kenapa dia?
Sampai aku sanggup singkir semua.

Tapi sekejap dia datang, sekejap dia pergi
Sekejap bawa sayang, sekejap seolah benci

Aku jadi keliru!

Terdiam aku.
Tergamam aku.
Terasa macam aku watak jahat dalam cerita
Yang ending entah bila, aku teruskan saja.

Sticky notes pada dinding bertambah lagi
Coret cerita hari ini. Di sebelah cerita bahagia semalam.

Cerita duka.

Izzany
24 Disember 2013

Oct 6, 2013

Selamat

Oktober Enam. Selamat 21. 

Tahun Kedua

 Assalamualaikum. My first blog post since sampai Sabah lagi. Alhamdulillah setakat minggu ke-5 ni semuanya okay. Ohyaa sem ni dah tak stay dalam kolej kediaman. Together dengan pat dan mary, kami menyewa kat University Condo Apartment 2, Menggatal. Yes yes memang nama tempat tu Mengatal. Ciss. Kawan kawan semenanjung suka buat pelik bila aku bagitau nama tempat ni. Hahah. Using short-cut, cuma 15 minit je nak gi UMS. Baideweii semalam Encik Sharin Amud Shapri bawak kami jalan. Poinsikou kiooooo. Tambunan lokasi kami semalam. Jalan nak gi sana sejuk gila. Nahh gambar sedas dua. Hehe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sep 2, 2013

Semester Break

Assalamualaikum.
We met again dalam rancangan suka suki nak kata apa. 
Brahh. Less than a week akan kembali ke Sabah.
Macam nak sedih ada, macam nak balik cepat cepat pun ada. 
Yang pasti masuk semester 3 ni dah kena buat bebetul.
Cukup dahh 1st year main main. Haha. 

Balik cuti ni pun takdelaa duduk menternak lemak sesaja.
Seminggu lepas sampai rumah terus kerja kat Butik Pesona Manja.
Jual baju krung, kebaya, jubah, dress etc.
Tbh aku tak pernah pun kerja dalam bidang nega nega camni. Hahah.
First time kott. 

Sepanjang 2 bulan ni banyak benda baru yang aku jumpak.
Boss yang cool.
Teman sekerja yang ramah.
Pengalaman.
Jumpa orang yang easy going, ada yang cerewet nak mampppp. Haa.

Apa apa pun, semuanya berharga. Tq Allah beri aku peluang timba semua.

"Berblogging pada hari terakhir kerja. Sobs."


May 24, 2013

Sekitar Semester II

   Assalamualaikum,...
Kali ni memang nak masuk gambar syok sendiri je bebanyak. Hah.
Gambar-gambar ni dah ada dah kat fb dengan insta, motifnya aku saja jela. SS.
Suka hati la bhaa~ Blog saya bha ini.
Asyik-asyik hapdet blog sains sukan. Blog sendiri ditinggalkan. :3
Dah sampai dah akhirnya kunun kunun klimaks Semester II.
Makin nak dekat final, makin busy dengan macam-macam aktiviti, assignment, presentation.
Dengan esoknya ni oral mandarin, aku pulak belum hafal skrip,
Nampak tak misi membunuh diri disitu?
Btw, final akan start 4 June, subjek Physio paling manang! -______-
Yang sesungguhnya aku pun taktau apa yang aku study sepanjang semester ni.
Minggu-minggu yang lepas pun banyak jugak aktiviti, macam Liga Sukan antara sekolah.
Aku join jugak la sikit, dah ada yang mengajak wakil SPPS.
Nak tunjuk gambar pun macam takdak. Aku main basketball kot, member lain kata aku main macam main rugbi. -_-
Sebab aku geram tahu geram? Orang langgar sikit, aku langgar lebih sikit. Hah. :3
Dahlah. Nah gambar syok sendiri daku.

...Jangan marah aa... Sapa suruh bukak blog ni lol kbaiii~...


Family Day Sekolah Pendidikan Dan Pembangunan Sosial
Lokasi : Teluk Likas, Kota Kinabalu.

And... Mary macam kerasukan je aku tengok... -___-


Gambar sesudah game Basketball. 
Semua kemwo ni kemwooo~
Lokasi : Pantai ODEC, UMS

...Aku macam takdak tangan...erm...


Friendly hoki dengan pelajar sek.sukan.
Keputusan? Kakak-kakak kalah.
Abang-abang menang. Hah.
Lokasi : Sekolah Sukan Sabah

...Sekali lagi aku nampak cacat...musykil betul...


Ni, sebelum bertugas untuk sukan.
Berkejar ke Keningau awal-awal pagi. 
Mata sembab berjaya disembunyikan. Heheh.
Kalau tak kau nampak eyebags berkantung kantung~
Lokasi : Dihatimu~ -___-


Taktau kenapa aku automatik jadi sepet kalau ambik gambaq.
Sepet yang tak disengajakan.
Darah korea celup kot. Err.
Sebenarnya pergi jogging dengan Mary. Tapi 'tersesat' dalam taman permainan, main-main see-saw dengan papan gelungsur.
Malam jelah boleh curi-curi main.
Kalau siang kena tegur sama abang pulisi~
Biasalah, jiwa kami jiwa muda, tapi dah boleh kawin hah. >^<
Lokasi : Perdana Park, Tanjung Aru.


Gambar pagi tadi, terkini, terbaharu, terawal dan terakhir. Yadda yada~
Kelas start jam 8 pagi. Kami gerak dari kolej jam 8.55 pagi. 
Contoh pelajar dean list. Kunun.
And nampak tak kebahagiaan dipipi? Nampakkah tidak?
Tehehe~ 

Nda juga banyak kan. Kan dah kata. Kemwo.
Tapi takde la sampai sehari 5-6 puluh gambar nak ambik. 
Sekali sekala jugak ni. 



OKBAIIII~~~



p/s: Balik rumah 19.6... Tak lama dah, tak lamaaaa~ >.<







Apr 28, 2013

Saif Amaan Daniyal yang hensem!

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum, :)

Awal-awal pagi ni memang takda kerja dah namanya kalau dah melekat dekat library.
Niatnya kejap lagi nak pergi tengok kawan2 kat pertandingan memancing terbuka kat Masjid Likas tapi hari ni macam, eh kejap nak kejap taknak. 
Mula lah selongkar blog, tengok entry lama-lama. 
Rindunya masa guna bahasa budak macam budak kena lempang beratus kali kemudian tergeliat lidahnya. *itew itew* *facepalm*

Baidawayyyy~ ni ceritanya tajuk entry ni, Saif Amaan Daniyal ni agak-agak mengkome kenei ke idak?
Heh heh~ Aku ni dah umpama stalker dah hari-hari tengok Instagram Dena Bahrin semata-mata nak tengok gambar bapak baby tu. :p

Dan bila tengok mulalah fefeeling jadi ibu muda sambil peluk bantal busuk. *hemm*
Gambar-gambar tu pun jadi hiasan kat phone. ADAKAH INI CINTA? ! *joking ummi dena*



Antara gambar terlatest Denaa~


Pipi labuh tuu hokkayy~


Ermmm... *geram tahu dak geram?*


Describe sendiri. :) Ini sangat comel.


And thiss...alahai Saif Saif.. *kepam kepam bantal*


And this cute Hadiff pun sama comel. Suka betul buat mata macam tu tau.
Geram tahap tak dapat nak describe cemana dah. Ishhh~


Lastly, satu family. :) Memang senyum jela *geram geram* tengok gambar first tu.
Ishh guane ni guane ni? Sangat sangat adorable and menambah semangat nak kawin awal. *call mak* "hang bagi habih belajaq dulu" keke~
:p


Gambar-gambar ini diculik dari Webstagram Dena Bahrin kbai kbai~ :3

Jan 26, 2013

Kangen!

Salam.
Gua nak bagitau ni.
Gua ada buat satu deal.
Gua takkan ingat satu benda kat Sabah pun kalau gua balik rumah.
And gua rasa gua dah kalah deal.
Baru 4 hari gua balik gua dah rindu malaun malaun semua tu.
*kidding kawann..*
Aku rindu depa.Tsktsk. T^T













Winking Line Smiley